جامعه ی میکروب هایی که درون (یا حتی روی) بدن انسان زندگی می کنند، به همان اندازه که ممکن است خطرساز و بیماری زا باشند، مهم و کارگشا هستند. شاید ما قادر به دیدن شان نباشیم، اما نه میلیون، نه میلیارد، بلکه تریلیون ها باکتری، ویروس، قارچ و دیگر ارگانیسم های زنده و میکروسکوپی درون بدن ما زندگی می کنند. از پوست و داخل دهان گرفته تا درون روده.
همانند انسان که طی صدها هزار سال تکامل یافته، این ارگانیسم ها هم سیر تکاملی خود را طی کرده اند و هر چه بیشتر به نقش آن ها در بدن خود پی می بریم، به اهمیت شان افزوده می شود. میکروب ها همه جا نقش دارند و زندگی بدون آن ها امکان پذیر نیست.
با این حال، هنوز نکات بسیاری است که ما نمی دانیم ولی طی 20 سال گذشته، اطلاعات و حقایق بسیاری رو شده که به افزایش کیفیت سلامت و زندگی کمک شایانی کرده است. در ادامه می خواهیم 30 حقیقت جالب علمی را در این رابطه مرور کنیم.
بیش از اینکه در راه شیری سیاره و ستاره وجود داشته باشد، در بدن هر یک از ما میکروب های مختلف زیست می کنند.
میکروب ها سرتاسر پوست شما را فرا گرفته اند. از سر تا نوک پا و میزان تنوع شان به رطوبت، دمای بدن، نازکی و دیگر متغیرهای پوست بستگی دارد.
در سوی دیگر، روی دست مردان بیشتر کورینه باکتریوم یافت می شود که نقش مهمی در سنتز گلوتامات مونوسدیم بازی می کند.
شاید باورپذیر نباشد اما از منظر تعداد، مقدار سلول های باکتریایی از سلول های جانوری بدن ما (که ساختار کلی مان را تشکیل داده اند) بیشتر است.
میکروب ها سبب پایایی و کارایی صحیح ارگان های حیاتی بدن انسان می شوند. مغز، دستگاه گوارش و بسیاری دیگر، بدون آن ها نمی توانند درست کار کنند.
اگر بخواهیم صادق باشیم، 99 درصد کل میکروبیوم شما در ناحیه دستگاه گوارش است. از دهان شروع شده و به مقعد ختم می شود. 1 درصد باقی مانده در باقی نقاط بدن (درون و بیرون) پخش شده اند.
حداقل 1200 نوع میکروب مختلف درون دهان شما زندگی می کنند. اغلب آن ها برای سلامت مفید هستند اما برخی سبب پوسیدگی دندان، آسیب به لثه ها و بوی بد دهان می شوند.
حین خواب، تریکیبات سولفوری تولید شده توسط باکتری ها آنقدر بد بو هستند که اگر تشنه باشید و آب دهان تان خشک شده باشد، از شدت بوی آن بیدار خواهید شد.
همین حالا که این جمله را می خوانید، هزاران گونه مختلف باکتری درون بدن شما مشغول گشت و گذار هستند و از یک سو، به سوی دیگر می روند.
میکروبیوم یا جامعه میکروبی درون و بیرون بدن هر انسان، با انسان دیگر کاملا متفاوت است و هیچ دو انسانی در این ویژگی مشترک نیستند.
منبع:دیجیاتو،نویسنده:محسن وفا نژاد